SM Sains Johor sebagai Cybersafe Ambassador

2014SPS
exam02
exam03
sps02
Visi030914002
Visi030914003
1/6 
start stop bwd fwdhttp://cybersafe.my
Program CyberSAFE in Schools  adalah berperanan bagi meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan keselamatan siber dan keselamatan maklumat peribadi dalam kalangan pengguna. Program ini sangat releven kerana dengan pelaksanaan projek 1BestariNet, peluang penggunaan internet di sekolah-sekolah bagi pembelajaran dan pengajaran akan meningkat dan kemungkinan murid sekolah akan didedahkan dengan pelbagai ancaman siber seperti cyberbullyingcybergroomingcyberstalking,identity thiefplagarism dan lain-lain lagi. Maka murid sekolah perlu diberikan kesedaran dan dilatih untuk menangani ancaman siber ini melalui latihan dan pendidikan yang berterusan. Maka Program CyberSAFE In Schools ini dapat membantu Kementerian Pendidikan Malaysia mempromosikan mesej CyberSAFE secara terancang ke sekolah-sekolah.

Selaras dengan hasrat tersebut, satu bengkel yang bertujuan untuk memperluaskan kesedaran kepada pihak sekolah dalam melahirkan murid yang berpengetahuan dan beretika tinggi semasa menggunakan teknologi terkini.

Contoh :
Kes #1 Love scam menyebabkan remaja mudah terpengaruh, terarah dan terjebak kepada jenayah seperti Keldai Dadah, Penggubahan Wang haram, Lari dari rumah dan sebagainya. semuanya bermula daripada penggunaan internet siber.

Kes #2 Keghairahan untuk mendapat freebies atau hadiah percuma menyebabkan pengguna Malaysia sanggup memberikan maklumat peribadi seperti akaun bank, alamat rumah, no pengenalan diri dan sebagainya yang boleh dimanipulasi oleh penjenayah untuk kepentingan mereka.

Cybersafe adalah program kesedaran untuk semua. Semoga Sukses...
http://cybersafe.m

Pentadbir Sciencejohor

Jalinan Antarabangsa

Jaringan Antarabangsa